הסכם סחר עם האמירויות

הסכם הסחר החופשי בין ישראל לאמירויות נושא פירות

 

מאת משה שלו, כתב ראשי ל"שרשרת האספקה"

הסכם הסחר החופשי בין ישראל לאמירויות נושא פירות

במסגרת זו, נחתם ב-31 במאי בדובאי, הסכם היסטורי לכינון אזור סחר חופשי בין ישראל ואיחוד האמירויות הערביות.

ההסכם, שהינו ראשון מסוגו בין מדינה ערבית לבין מדינת ישראל, נחתם על ידי שרת הכלכלה והתעשייה, אלופה (במיל.) אורנה ברביבאי ושר הכלכלה האמירתי, עבדאללה בין טוק אל מארי ובהשתתפות שגרירי המדינות, אמיר חייק ומחמד אל ח’אג’ה.

דיוני המו”מ נמשכו חמישה חודשים בלבד וכללו ארבעה סבבי מו”מ ועבודה מאומצת אשר נעשתה על ידי צוותי המו”מ משני הצדדים, על מנת להשלים את הדיונים מהר ככל הניתן. בראש צוות המשא ומתן הבינמשרדי מהצד הישראלי עמד אוהד כהן, ראש מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה. צוות המו”מ כלל נציגים ממשרד הכלכלה והתעשייה, משרד החוץ, משרד ראש הממשלה, משרד החקלאות, מינהל המכס ברשות המיסים שבמשרד האוצר ומשרד המשפטים.

עם כניסתו לתוקף של ההסכם בחודשים הקרובים, בתום תהליך האשרור והעדכון בספר המכס, למעלה מ-96% מפריטי המכס הנסחרים בין המדינות יקבלו הטבת מכס; 72% ירדו בפטור מיידי לאפס; 21% ירדו באופן הדרגתי ואילו השאר יזכו להפחתות חלקיות או מכסות תעריפים אפסיות.

על פי נתונים אותם מפרסם מטה מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, מאז החתימה על הסכמי אברהם בספטמבר 2020 צמח היקף הסחר מול האמירויות במעל מ-1.5  מיליארד דולר. הצפי הוא שההסכם לכינון אזור הסחר החופשי בין ישראל ואיחוד האמירויות הערביות, המכונה גם CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement)   יגדיל את היקף הסחר השנתי בין המדינות לכ-3 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות.

חוגים במשרד הכלכלה מדגישים כי סחר וייצוא ממלאים תפקיד מרכזי בתוצר של ישראל, כאשר היצוא מהווה 30% מהתמ”ג של ישראל. הסכם הסחר יתרום לחיזוק היחסים הבילטרליים מול האמירויות ויהווה מנוע צמיחה חשוב לתמ”ג הישראלי. ההסכם יספק הזדמנויות לתעשייה הישראלית ולחברות טכנולוגיה להרחיב פעילות בשווקים חדשים, ליצור שותפויות חדשות עם שחקנים מקומיים, לרכוש חומרי גלם איכותיים במחירים מוזלים וכן להיחשף לטכנולוגיות ותשתיות מחקר מובילות.

נוסף על כך, מכיוון שאיחוד האמירויות מהווה מרכז סחר אזורי מרכזי, הסכם הסחר יתרום לגיוון מקורות הייבוא ולהגברת התחרות בישראל, ובכך עתיד להביא גם להורדת יוקר המחיה.

הסכם הסחר צפוי לתרום גם לחיזוק השקעות בתשתיות ומיזמי תיירות בשני הצדדים.  מאז נרמול היחסים עם ישראל ביקרו באמירויות מעל 250,000 ישראלים, מתוכם אלפי ביקורים עסקיים, כאשר הצפי למספר המבקרים הולך וגובר עם השקתן של עוד ועוד טיסות יומיות בין המדינות, אותן מפעילות מלבד החברות הישראליות, 4 חברות תעופה מקומיות – האחרונה שבהן Emirates, אשר חנכה את קו דובאי – תל אביב רק בשבוע שעבר.

הנספחות הכלכלית, אשר משלימה תהליכי הקמה בימים אלו, פועלת לסייע לחברות ויצואנים מישראל בחדירה והרחבת הפעילות בשוק באיחוד האמירויות.

אביעד טמיר מכהן כנספח הכלכלי של משרד הכלכלה והתעשייה באיחוד האמירויות הערביות. בתפקידיו הקודמים במסגרת המגזר הציבורי, שימש טמיר כמנהל רכש עבור משרד הביטחון בניו יורק ויועץ מנכ”ל המשרד לאזרחים ותיקים. תואר שני במדיניות ציבורית מהמרכז הבין תחומי והוא גם בוגר תכנית “עתידים למנהל הציבורי”.

כאחת הדוגמאות לגידול הסחר בעקבות ההסכם לסחר חופשי הוא ענף היהלומים.

סחר היהלומים בין איחוד האמירויות הערביות לישראל עלה ב- 63% ב- 2022
ל- 1.75 מיליארד דולר על פי נתוני DMCC דובאי

היקף עסקאות היהלומים בין איחוד האמירויות הערביות לישראל זינק ב- 2022 והגיע ל- 1.75 מיליארד דולר, גידול של 163% לעומת השנה הקודמת | לקראת שבוע היהלומים הבינלאומי בתל אביב, שייפתח ב-27 במרץ, מתפרסמים נתונים המצביעים על פריחת היחסים בין המדינות בשנים האחרונות, חיזקה איחוד האמירויות את מעמדה כאחד המוקדים המובילים בעולם למסחר ביהלומי גלם וביהלומים מלוטשים

מרכז הסחורות של דובאי (ה- DMCC), מרכז המסחר החופשי (FREE ZONE)המוביל והרשות הממשלתית של דובאי לסחר ויזמות בסחורות, דיווח כי סחר היהלומים בין איחוד האמירויות הערביות לבין ישראל הגיע ב- 2022 ל-1.75 מיליארד דולר, סכום המייצג גידול של 163% בהשוואה לשנה הקודמת. נתונים אלה מתפרסמים לקראת שבוע היהלומים הבינלאומי שייערך בתל אביב ומדגישים את היחסים המתהדקים בין שתי המדינות ותעשיות היהלומים שלהן.

הצמיחה המסחררת שחווה הענף באיחוד האמירויות בשלוש השנים האחרונות התבטאה בעלייה של 72% במסחר ביהלומי גלם ו- 50% ביהלומים מלוטשים ברמה גלובלית.

חברות יהלומים ישראליות פועלות במסגרת ה- DMCC מאז שנחתמו הסכמי אברהם ב- 2020. פעילותן בדובאי מקנה לחברות הישראליות הזדמנות להתרחבות גלובלית מואצת, בזכות מינוף קשרי הסחר המשמעותיים של דובאי עם מוקדי מסחר עולמיים אחרים. ב- 2022 חנכה בורסת היהלומים הישראלית נציגות ב- DMCC, הראשונה מסוגה ברחבי העולם הערבי, אשר בפברואר חגגה את יום השנה הראשון להיווסדה.

ההצלחה באה לידי ביטוי בעיקר במסחר הישראלי ביהלומים ובאבנים יקרות. הדבר איננו מפתיע, שכן הסכם שיתוף הפעולה בין בורסת היהלומים הישראלית לבין בורסת היהלומים בדובאי נחתם יומיים בלבד לאחר חתימת הסכמי אברהם, וכלל הסכם לפתיחת משרדים של כל אחת מהשותפות במטה של האחרת. במאי חתמו ישראל ואיחוד האמירויות גם על הסכם השותפות הכלכלית המקיפה (CEPA), במסגרתו בוטלו המכסים על יהלומים ואבנים יקרות.

לדברי אחמד בן סוליים, יו"ר בכיר ומנכ"ל DMCC, "דובאי, באמצעות בורסת היהלומים שלנו, הפכה למובילה העולמית בתחום סחר היהלומים. הדבר משתקף בנתוני סחר היהלומים עם ישראל, שהיקפם עמד על 1.75 מיליארד דולר בשנה החולפת. במהלך השנתיים האחרונות, אנו עדים לגידול משמעותי בחברות הישראליות הפועלות באזור החופשי שלנו, תוך שהן מנצלות במלואם את היתרונות של צמיחה עסקית גלובלית והשילוב האנכי שאנו מביאים לתחום. ככל שיחסי הסחר בין ישראל ואיחוד האמירויות יגדלו ויתפתחו, אנו מצפים לקבל בברכה פעילות עסקית נוספת עם ישראל, הן בתחום היהלומים וכה בענפים מרכזיים אחרים".

ה- DMCC, שבסיסו בדובאי, הוא האזור החופשי המקושר ביותר בעולם, והמרכז המוביל למסחר ויזמות בסחורות.  למידע נוסף, בקרו באתר www.dmcc.ae.