רובוטיקה בתעשייה ובלוגיסטיקה: הזדמנות או איום?

רובוטיקה בתעשייה ובלוגיסטיקה: הזדמנות או איום?

מאת ילנה וילנצ'יק*

קשה להתכחש לאפשרות שייתכן שיום יבוא וכולנו נשלם את המחיר של הבינה המלאכותית. מצד שני, לצד כל איום קיימת גם הזדמנות. הנה כמה מהיכולות המופלאות ביותר שמביא עולם הרובוטיקה לתחומי הייצור והלוגיסטיקה 
עולם הרובוטיקה הופך ליותר ויותר חכם משנה לשנה. לא מדובר רק בפונקציונליות מורכבת, כי אם ביכולת קבלת החלטות אוטונומית, שמאפשרת לרובוטים לבצע משימות שקודם לכן לא היו אפשריות כלל.
ככל שהתחום מתקדם, כך עולים ומתחזקים הקולות החוששים מפני השלכות השימוש ברובוטים. כחלק מהעיסוק בתחום, אני שומעת לא מעט משפטים כגון "המכונות האלה ייקחו את מקומות העבודה", או הצהרות בנוסח "הרובוטים ישתלטו על העולם, אנשים יפסיקו להחליט".
לפחות כשמדובר באלו מאיתנו שגדלו על קלאסיקות קולנועיות שממחישות היטב מה קורה כשרובוט מחליט לקחת את העניינים לידיים, אפשר להבין מאיפה זה בא. מצד שני, אם אכן יגיע היום שבו הם יהיו הבוסים ואנחנו נהיה הפועלים, לפחות את הבעיה של אבדן מקומות העבודה פתרנו…
 חצי הכוס המלאה: רובוטיקה בתעשייה כיום
אלא שלצד כל איום, קיימת גם ההזדמנות, ובמקרה הזה הזדמנות אמיתית להטיב לאנושות, גם בפן התעסוקתי וגם בחיי היום יום. ולפיכך, במקביל לדיון בעניין ניהול הסיכונים של עתיד האנושות, כדאי לחשוב גם על שאלה נוספת: כיצד ניתן להשתמש בפריצת הדרך הטכנולוגיות שמציג התחום, כדי לממש את ההזדמנויות שהיא מביאה עמה?
הנה מספר דוגמאות לשימושים רובוטיים שכבר מסייעים לאנשים רבים בתעשיות שונות:

  • בעולמות הייצור המסורתי: רובוטים מסוגים שונים מסייעים כבר שנים רבות בפעולות שחוזרות על עצמן. החידושים באים מפיצ'רים מתקדמים של בינה מלאכותית וראיה ממוחשבת לצד שימוש הולך וגובר בקובוטים – רובוטים שיתופיים שמאפשרים עבודה בקרבת אנשים.
  • ברפואה: רובוטים מאפשרים לאנשים עם מוגבלויות לשפר משמעותית את החיים באמצעות, למשל, זרועות רובוטיות או לספק לרופאים אופציות כירורגיות מתקדמות ומדויקות, שלא היו קיימות לפני כן.
  • בחקלאות: רובוטים מסייעים לחקלאים בעבודה פיזית לא פשוטה, ובאמצעות יכולות אנליטיקה מתקדמות – מזהים דרך מערכות ראייה את הפירות הבשלים לקטיפה.
  • בבנייה: לאחרונה הוצגו רובוטים גם בתעשייה זו שמסייעים בעבודות בניה.
  • בתעשיית הרכב: זו למעשה התעשייה המתקדמת ביותר מבחינת שימוש ברובוטיקה. גרמניה נמצאת במקום הראשון בכמות רובוטים לאדם בתעשייה ומהווה שוק חמישי מבחינת צמיחת הרובוטים אחרי סין, יפן, קוריאה הדרומית וארה"ב (על פי נתונים של IFR – International Federation of Robotics).
  • מחסנים לוגיסטיים: התעשייה הזו היא בעלת פוטנציאל עצום בכל הקשור להזדמנויות שמביא עמו עולם הרובוטיקה. אם אתם חלק ממנה, בטח נתקלתם בכמה מעניינים. הנה כמה דוגמאות לרובוטים משני מציאות לתעשייה הזו, כולם רובוטים ניידים:
  1. רובוטים לליקוט והעברת מוצרים בין תחנות או אנשים (Goods-to-person picking robots)
  2. מלגזות אוטונומיות Self-driving forklifts)) – חלקן עם יכולות ראיה מסוג 3D ומערכות התראה משוכללות לצורך שמירה על העבודה בסביבת אנשים.
  3. רובוטים אוטונומיים לניהול מלאים – למשל, בשילוב עם RFID נקראיםAutonomous inventory robots, ונחשבים לזמינים, יעילים ובטוחים.
  4. רחפנים (Unmanned aerial vehicles) – יכולים לשמש בין היתר לניטור מלאי או זיהוי פריטים הנמצאים בגובה רב. זה אולי נשמע לכם כמו מדע בדיוני, אך רחפנים נמצאים כבר היום בשימוש של תעשיות צבאיות, ולא רחוק היום שבמקום לטפס לגובה או לחכות חודשים לחישוב מלאי, תוכלו לקבל את התשובה באופן מיידי, ובלי לסכן אף אחד בדרך.
  5. רכבים מודרך אוטומטית (Automated guided vehicle) – הדוגמה הנפוצה ביותר של רובוטים ניידים להעברת פריטים. נמצאים בשימוש רב במחסנים של רשתות ענק כגון עליבאבא ואמזון. או רובוטים עם יכולות מתקדמות יותר מסוג רכבים אוטונומיים ניידים Autonomous mobile robots)) – מה שחשוב להבין בהקשר שלהם הוא שהחכמה שלהם, מתבטאת קודם כל ביכולת לשמור על בטיחות האנשים שסביבם. ממש כמו הקובוט (הרובוט השיתופי שמיועד לעבוד בסביבת אדם).

חכמים יותר, יעילים יותר – וכלכליים יותר
עד לפני שנים ספורות רובוטים היו נחלתן של תעשיות מסוימות, בעוד שאחרים יכולים היו להרשות לעצמם להשאיר את המצב כפי שהוא, ולא לכרוך עצמם עם חידושים מרחיקי לכת ותחומים בלתי מוכרים. אלא שככל שהתעשייה הזו מתפתחת והופכת חכמה ויעילה יותר – קשה יותר להתעלם מהיתרונות הכלכליים הטמונים בה. כשיותר ויותר שחקנים בתחומים שונים מכניסים רובוטים לפס הייצור שלהם – המשמעות של התעלמות היא להישאר מחוץ למשחק.
התאוצה הגדולה בשימוש ברובוטיקה נובעת ממספר סיבות:

  • מחסור הולך וגובר בכוח אדם המתאים להשתלבות בתעשייה המסורתית.
  • שאיפה מתמדת להגדלת פריון עבודה.
  • תחרות שהולכת וגדלה.
  • עידוד המדינה בכל הקשור למעבר למפעלים ולמחסנים חכמים.
  • הבשלה של טכנולוגיה המותאמת לצורכי התעשייה.

כיצד בוחרים את הפתרון שמותאם עבורכם?
כשאתם ניגשים לבחור את הפתרון שיאפשר לכם לאמץ את הקדמה, הדגש החשוב ביותר הוא לא לבחור את האפשרות הטובה ביותר הקיימת – אלא זו שעונה על הדרישות הספציפיות שלכם בצורה המלאה ביותר. הנה מספר אספקטים שיעזרו לכם לבחור מבין כלל האופציות:

  • בשלות טכנולוגית – אם מדובר בטכנולוגיות יחסית חדשות, חשוב לבחור בפתרון שמספקות תוצאות בדוקות.
  • אפיון מוקדם של הדרישות – אחד הצעדים שיהפכו את הבחירה לקלה ואפקטיבית, הוא עריכה מראש של מפרט דרישות, שפורט בדיוק את הצרכים המיוחדים שלכם.
  • נושאי בטיחות שחשיבותה עולה ככל שטכנולוגיה וציוד מתחילים לעבוד במשותף עם אנשים.

בשורה התחתונה
אין ספק שמדובר בצעד משמעותי. כידוע, עם כוח גדול באה אחריות גדולה, ולשינוי הגדול נלווים אספקטים שונים של רגולציה, היבטים של אתיקה, פרטיות ואבטחת מידע. אין ספק שההיערכות צריכה להיעשות גם ברמה האסטרטגית וגם ברמה הטקטית – אבל מכאן ועד לוויתור על ההזדמנות המרחק גדול. כפי שאני רואה זאת, מקבלי ההחלטות בתעשייה, בממשלה, ובאקדמיה צריכים להתחיל לחשוב כיצד כן להשתמש בפוטנציאל העצום הזה בצורה חכמה.
ואכן, אם נלך אחורה בהיסטוריה, ונתבונן במנהיגים שעמדו מול מהפכות תעשייתיות כמו פורד, סטף ורטהיימר, אילון מאסק ואחרים – אפשר לראות שמה שמייחד את כולם הוא היכולת לזהות ולאמץ חדשנות וטכנולוגיות מהפכניות, שבהמשך שינו את העולם.
אנחנו מצויים כיום בעיצומה של המהפכה התעשייתית הרביעית, הטומנת בחובה הזדמנויות רבות – עסקיות, פיננסיות וניהוליות. שכבת ההנהלה היא זו שתוביל את השינוי, וגם אלו שייהנו מהתוצאות, ולצורך כך קיימות לא מעט שיטות להובלת שינוים מהותיים. הדבר דורש תכנון, הטמעה, תעוזה, תקציבים והכי חשוב אנשים נכונים בצוות המוביל.
על דברים אלו ואחרים נשוחח במאמר הבא, ובינתיים נסכם ונאמר שמנהלים ועובדים בתחומי שרשרת אספקה, תפעול והנדסה הם אלה העומדים בפני תקופה המאתגרת ביותר. האם לקחת אותה כאתגר וכהזדמנות –  זו החלטה של כל אחד מכם בפני עצמו, ולצורך קבלתה יש צורך בחיפוש כלים ושיטות מדויקים, שיכולים לסייע לכם בדרך. איך אומר המשפט הוותיק? If you can't beat them – join them. הגיוני, לא?
——————————
*ילנה וילנצ'יק, מומחית לחדשנות תפעולית בסביבת Industry 4.0, מנכ"לית אפקטיבנס.
עבור מי שמעוניין להתחיל את המסע לעולם הרובוטיקה בצורה חכמה ויעילה, בנובמבר 2018 נפתחים מחזורים רביעי וחמישי של קורס "יסודות הרובוטיקה התעשייתית למנהלים". זוהי ההזדמנות שלכם  להצטרף לסיירת רובוטיקה של המנהלים מחברות מובילות, ליצור את דריסת הרגל שלכם בתחום עם פוטנציאל עצום ולהפוך למובילים בתחומכם.
לפרטים נוספים ניתן לפנות למייל [email protected]. נשמח לשתף אתכם בידע מפי המומחים המובילים בתחום, ולצמוח ביחד לעתיד של הזדמנויות.