זכרמן 2

ייצור בר קיימא. כיצד שילוב קובוטים הוא חלק מהמגמה

 

חיים זכרמן

מאת: חיים זכרמן, מנהל מחלקת רובוטיקה ואוטומציה בחברת SU-PAD, נציגת Universal Robots

 

סוגיית הקיימות נמצאת בראש סדר היום העולמי והפוליטי, כאשר מדינות רבות קובעות יעדי חסכון באנרגיה והגבלת פליטות פחמניות כחלק מהתחייבויות הקשורות לשינויי האקלים. מה הופך תהליך ייצור ל"בר-קיימא" יותר מבחינה סביבתית והאם שימוש באוטומציה מספק חלק מהתשובות? 

אם שואלים 10 יצרנים שונים ברחבי העולם, סביר להניח שיתקבלו 10 תשובות שונות מאוד לשאלה מה בעצם הופך תהליך ייצור כלשהו לידידותי יותר לסביבה? עם זאת, נראה כי כשמדובר בשימוש בקובוטים – רובוטים שיתופיים – יש כמה וכמה נושאים נפוצים שמאחדים את הרשימה ההולכת וגדלה של יוזמות ייצור בנות קיימא; הפחתת הפסולת והעודפים, הפחתת צריכת האנרגיה, תהליכי ייצור חסכוניים וחיזוק יוזמות הכרוכות בראייה ׳ירוקה׳.

במשוואה הזו, נראה ללא מעטים כי קובוטים הוכיחו את עצמם ככלי יעיל במיוחד בסיוע ליצרנים לממש את המטרות הללו בדרכים שהופכות גם את השורה התחתונה לבת-קיימא:

 

הפחתת פסולת

כחלק מהמחויבות שלה לצמצם חומרים עודפים או מוצרים תקולים ובזבוז במהלך תהליך הייצור, פרסה יצרנית הכלים החשמליים האיטלקית RUPES , רובוטים של יוניברסל רובוטס כדי שיעבדו לצד בני אדם במשימות הרכבה של קו הייצור. הפריסה הביאה להפחתת הפסולת, עלויות תפעול נמוכות יותר, שיפור תנאי העבודה, הקצאת עובדים למשימות בעלות ערך גבוה יותר ושיפור הפרודוקטיביות.

 

כפי שמראה הדוגמה של RUPES, אחת הדרכים היעילות ביותר להפחית בזבוז היא לשפר את איכות תהליכי הייצור. כך לדוגמה, קובוטים לא רק מיוצרים ברוב המקרים על פי תקני איכות גבוהים – הם גם כלים מוכחים להפחתת פסולת ולהגברת היעילות במגוון רחב של עסקים ותהליכי ייצור, החל מייצור תרמופלסטיים ואופטיקה מדויקת ועד לריתוך וייצור רכב.

 

ובאותו הקשר בדיוק, המערכת האקולוגית UR+ לערכות יישום ורכיבים, מספקת מגוון רחב של מערכות בדיקת איכות תעשייתיות מיוחדות שניתן להשתמש בהן כדי להפחית פסולת ולשפר את איכות המוצרים המוגמרים.

 

ניטור וגישה מרחוק

דיגיטליזציה של תהליכי ייצור תומכת בקיימות על ידי הפחתת עלויות הנסיעה, אופטימיזציה של צריכת האנרגיה ומתן כלים שיצרנים יכולים להשתמש בהם כדי לייעל את פריסת האוטומציה שלהם. המערכת האקולוגית UR+ תומכת בדיגיטליזציה עם מגוון רחב של פתרונות ניטור וגישה מרחוק. כלי ניטור מרחוק מאפשרים למשתמשים לעקוב ולנטר את ביצועי הקובוט מבלי להיכנס לאתר. כלים אלה נגישים בדרך כלל דרך טאבלט, מחשב וסמארטפון, ומספקים שפע של מידע על מדדי KPI שניתן להשתמש בהם כדי לכוונן את הביצועים של הקובוטים, וכתוצאה מכך לקבל יעילות ייצור משופרת וצריכת חשמל מופחתת. כלי גישה מרחוק מאפשרים ליצרנים לתכנת את הקובוט(ים) שלהם מרחוק, לחסוך בעלויות הנסיעה ולהפחית את ההשפעה הסביבתית של פריסת האוטומציה.

 

זכרמן 1

ידידותיות לסביבה

 

אוטומציה מסורתית מגיעה בדרך כלל עם טביעת רגל סביבתית גדולה ובדרך כלל מחייבת שינויים משמעותיים בפריסה של מתקן הייצור. במקרים מסוימים נדרשת בנייה נוספת כדי ליצור מקום לרובוט. לעומת זאת, לקובוטים קלי המשקל של יוניברסל רובוטס יש טביעת רגל סביבתית קטנה – ובהתבסס על הערכת הסיכונים, רוב הקובוטים אינם דורשים הגנה בטיחותית פיסית, מה שמאפשר להם לעבור בקלות בין יישומים תוך ביטול הצורך בעיצוב מחדש של מתקנים יקרים.

 

מביאים את הייצור הביתה

 

צמצום המרחקים הכרוכים בשרשרת האספקה מפחית את עלויות ההובלה וטוב יותר לסביבה. יחד עם חוסר הוודאות לגבי חוסנן של שרשראות אספקה גלובליות, דאגות סביבתיות אלו הניעו את מאמצי החזרה "הביתה" מחדש. קובוטים מעצימים מאמצים אלה בכך שהם מאפשרים ליצרנים להתחרות במדינות בעלות שכר נמוך יותר, תוך שמירה על הייצור קרוב לבית.

 

מקסום יעילות צריכת אנרגיה

 

יעילות צריכת האנרגיה היא אחת הסוגיות המרכזיות בתחום הייצור הן משיקולי עלות והן משיקולים סביבתיים. לראייה, בארץ הוקם המרכז להתייעלות במשאבים ביוזמה ובמימון של מנהל תעשיות במשרד הכלכלה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר. מטרת המרכז? לסייע למפעלים להתייעל הן מבחינה כלכלית והן מבחינה סביבתית על ידי קבלת מימון ממשלתי של 50%-70% משעות הייעוץ. המרכז מתמקד בייעול השימוש בחומרי גלם, מים ואנרגיה ובכך מגדיל את רווחיות המפעל תוך הקטנת ההשפעה הסביבתית שלו – מה שניתן לראות כ-Win Win למפעל ולסביבה.

 

באופן כללי, קובוטים הפכו לבחירה פופולרית עבור מפעלים בתחום הייצור שמעוניינים למקסם את יעילות צריכת האנרגיה שלהם. קובוטים הם זולים יותר וצורכים פחות אנרגיה מאשר עמיתיהם הרובוטים המסורתיים.

 

בפרט, ישנם צעדים פשוטים מאוד שיצרנים יכולים לנקוט כדי למזער את צריכת האנרגיה ביישומים המונעים על ידי קובוט; הפעלת הקובוט ב-70-80% מהמהירות המקסימלית והמטען המרבי שלו, במידת האפשר, תפחית את צריכת האנרגיה ותאריך את תוחלת החיים של הקובוט. וכשזה מגיע לעיצוב אפליקציה, כדאי לשקול אסטרטגיות אופטימיזציה של נתיב, שכן זה גם יפחית את צריכת החשמל כאשר הקובוט פועל.