מאת: גלי כ"ץ*
בשוק הגלובלי המקושר של היום, מנהלי שרשרת האספקה והרכש מבינים יותר ויותר כי שיתוף פעולה עם ספקים אינו רק הכרח עסקי – אלא יתרון אסטרטגי. האתגרים של השנים האחרונות, החל ממגפת הקורונה, אי-יציבות גיאופוליטית מתמשכת, מחסור בחומרי גלם ואסונות סביבתיים ועד למלחמת הסחר המתפתחת ממש בימים אלה, חשפו את הפגיעות של שרשראות האספקה הגלובליות. על כן, ארגונים רבים משנים את המיקוד שלהם ממערכות יחסים טקטיות לבניית מערכות יחסים חזקות, גלויות ואסטרטגיות עם הספקים שלהם.
לכלים טכנולוגיים מתקדמים יש מקום מרכזי במאמצים לשינוי הדרך שבה מחלקות שרשרת האספקה והרכש מנהלים את מערכות היחסים עם הספקים שלהם. להלן, כמה היביטים מרכזיים לשיתוף פעולה מוצלח בין הארגון לספקים שלו:
חוסן בשרשרת האספקה: הצורך בהפחתת סיכונים
עסקים לומדים בדרך הקשה כי שרשראות האספקה עשויות להיות חשופות, שבריריות ופגיעות. השיבושים שנגרמו עקב מגפת הקורונה, למשל, הראו כיצד היעדר תכנון מקדים עלול להוביל לעיכובים משמעותיים, חוסרים במלאי ועלויות מוגברות. המכסים המוטלים ממש בימים אלה על יבוא לארה"ב ותגובות הנגד של המדינות הנפגעות, עלולים לחשוף אף יותר את הפגיעות של שרשראות האספקה הגלובליות.
כדי לבנות שרשראות אספקה עמידות יותר, צוותי שרשרת האספקה והרכש חייבים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם הספקים שלהם כדי לזהות סיכונים פוטנציאליים, להעריך נקודות פגיעות, למפות את כלל החלקים הנרכשים מכל ספק, חומרי הגלם מהם הם מיוצרים וארצות המקור שלהם ולתכנן יחד אסטרטגיות להפחתת סיכונים. החל ממקורות אספקה חלופיים ועד לניהול מלאי ביטחון.
כיום, יותר מתמיד, נדרשת גישה פרואקטיבית מבוססת נתונים ושיתוף פעולה מלא והדוק עם כלל הגורמים החיצוניים לארגון.
לשם כך, פלטפורמות לניהול מלא של מחזור חיי הזמנות הרכש, מסייעות לארגונים להתמודד עם אתגרים אלה באמצעות מתן תובנות בזמן אמת על תהליכי הייצור וביצועי הספקים. הכלים של פלטפורמות אלה, המבוססים על אנליטיקה מתקדמת ובינה מלאכותית, מאפשרים לעסקים לנטר ולהעריך שיבושים פוטנציאליים, ולהציע ראייה מקדימה המסייעת בהתאמת אסטרטגיות הרכש וחיזוק השותפויות עם הספקים.
מיזוג וניהול נתונים (Data Orchestration): צמצום פערי המידע
שרשראות האספקה של היום דורשות רמה גבוהה יותר של שקיפות ושיתוף נתונים בין כלל הגורמים ובין מערכות המידע השונות. חברות מבינות שככל שיש להן יותר מידע על הספקים שלהן – ולהפך – כך הן יכולות לנהל טוב יותר את הסיכונים, לייעל תהליכים ולענות על דרישות הלקוחות.
מיזוג נתונים בזמן אמת בתהליך הרכש מאפשר לשלב ולאחד את המידע המגיע מהמערכות הפנים ארגוניות השונות ומגורמי החוץ המגוונים, לכלל תהליך מערכתי אחיד ומתואם, שמבטיח תפעול חלק ויעיל של הספקים והזמנות הרכש. מיזוג וניהול נתונים בזמן אמת מאפשר למחלקות הרכש ושרשרת האספקה הארגוניות לייצר תמונה אחת ואחידה שעל פיה ניתן לקבל החלטות מבוססות מידע ממגוון ממקורות שונים – ספקים, מערכות מלאי, פלטפורמות פיננסיות ומערכות ERP –. גישה זו מאפשרת נראות ונגישות בזמן אמת, אוטומציה ושיפור שיתוף הפעולה בין כל הגורמים המעורבים במחזור החיים של הזמנות הרכש.
טרנספורמציה דיגיטלית ואוטומציה: עתיד הרכש
כשהטרנספורמציה הדיגיטלית משנה את נוף הרכש, ארגונים חייבם לאמץ וליישם כלים המייעלים תקשורת, משפרים קבלת החלטות ומגבירים את היעילות התפעולית. אוטומציה עומדת במרכז השינוי הזה, ומאפשרת מחזורי רכש מהירים יותר, שיתוף פעולה אפקטיבי יותר עם ספקים והפחתת הנטל האדמיניסטרטיבי.
העתיד של שיתוף הפעולה עם ספקים ברכש מבוסס על חוסן, שקיפות, נראות וטרנספורמציה דיגיטלית. ככל שעסקים מתמודדים עם מורכבות גוברת בשרשראות האספקה ובמערכות היחסים עם ספקים, שימוש בפלטפורמות רכש דיגיטאליות מעניק להם יתרון תחרותי ברור.
זה הזמן לקדם את שיתוף הפעולה עם הספקים שלכם ולהביאו לשלב הבא!
————————————————————————————-
גלי כץ – סמנכ"ל טכנולוגיות בחברת פרואקטיב 4 אס.סי.אמ. לגלי ניסיון של 30 שנה ביישום מערכות ניהול ספקים ושרשרת אספקה בסביבה מקוונת. בשנת 2005 הקים את חברת פרואקטיב המציעה למגוון לקוחות בארץ ובעולם פתרונות לניהול ספקים ואוטומציה עסקית.
גלו כיצד מערכת Proactive4SCM יכולה לעזור לכם לנווט את אתגרי שרשרת האספקה של היום ולהוביל את אסטרטגיית הרכש שלכם להצלחה!
לפרטים נוספים מוזמנים לבקר באתר שלנו www.proactive4.com
או ליצור קשר במייל: [email protected] או בטלפון: 0506-716297
______________
מקור התמונה: sccgltd.com/collaborating-with-key-suppliers-should-be-a-win-win