חדשות

נמל אשדוד 12.11.2023

חברת נמל אשדוד מדווחת על רווח נקי של 168 מיליון שקל לשנת 2024

נמל אשדוד

חברת נמל אשדוד פרסמה את הדוחות הכספיים של החברה לשנת 2024. מהדוחות עולה כי ההכנסות בשנת 2024 מסתכמות ב-1.05 מיליארד שקל, בהשוואה ל-1.03 מיליארד שקל בשנת 2023 – גידול של 5%. מחזור ההכנסות ברבעון הרביעי של השנה הסתכמו ב-312 מיליון שקל ומשקפות גידול מתמיד ועקבי, רבעון אחר רבעון מאז פרוץ המלחמה.

הרבעון הרביעי של השנה משקף התאוששות וצמיחה, כך שהרווח התפעולי העסקי (לפני הוצאות אחרות) מסתכם ברבעון זה ב-53 מיליון שקל, לעומת הפסד תפעולי של 33 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח התפעולי לשנת 2024: 41 מיליון שקל לעומת רווח תפעולי  של 38 מיליון שקל בשנת 2023. הרווח הנקי בשנת 2024 עמד על  168 מיליון שקל, כולל השפעת עליית ערך של הנכסים התפעוליים של החברה, לעומת רווח נקי של 39 מיליון שקל  בשנת 2023. נציין כי התוצאות הכספיות של הנמל מיוחסות לכלל הפעילות הנמלית; מגזרי המכולות, הרכבים, מטען כללי, תפזורת ואוניות נוסעים.

במגזר המכולות – היקף המכולות שנטען ונפרק בנמל בשנת 2024 הסתכם ב-681 אלף מכולות בהשוואה ל-669 אלף מכולות בתקופה המקבילה אשתקד. גידול של 1.8%. נתח השוק של נמל אשדוד מכלל נמלי ישראל בתחום המכולות עמד על 41.5% בשנת 2024.

במגזר הרכבים – בשנת 2024 נפרקו בנמל כ-125 אלף רכבים לעומת כ-114 אלף רכבים בשנת 2023, זאת תוך מתן מענה לביקושים ברבעון השלישי והרביעי של השנה בהמשך לנפסקת הפעילות בנמל אילת.

מגזר התפזורת – בשנת 2024 נפרקו ונטענו (לא כולל דלק המשונע במקשרים ימיים) 9,232 אלפי טון תפזורת, בהשוואה ל- 8,822 אלפי טון בתקופה המקבילה אשתקד. הגידול בא לידי ביטוי במרבית סוגי המטענים: אשלג ופוספט, מלט, פחם ומוצרי גרעינים.

היקף המטען הכללי הסתכם ב-968 אלפי טון בהשוואה ל-974 אלפי טון בתקופה המקבילה אשתקד. בתקופה זו המשיכה מגמת הירידה בכמות המטען הכללי המיובאת לישראל, בעיקר בשל ירידה ביבוא מתכות ועצים, המהווים רכיבים עיקריים במגזר המטען הכללי. נתחי השוק של הנמל בסגמנטים אלו עלו ביחס למתחרים.

נמל אשדוד - שאול שניידר

יו״ר דירקטוריון נמל אשדוד שאול שניידר: ״שנת 2024 הסתיימה בגידול במחזור הפעילות, ברווח תפעולי וברווח נקי משמעותי, למרות תקופת המלחמה והירתמות החברה ועובדיה למשימות הלאומיות של מתן מענה לפריקת אניות ביטחוניות וכלי השיט של חיל הים. התוצאות מוכיחות את עוצמתה של חברת נמל אשדוד ויכולתם של עובדיה לתת מענה לצרכים האסטרטגיים של מדינת ישראל״.

מנכ״ל חברת נמל אשדוד ניסן לוי: ״במחצית השנייה של שנת 2024 חזרנו לרווחיות על אף התקופה המאתגרת. נערכנו לגידול הצפוי בביקושים לקראת אפשרות של תקופת רגיעה והתאוששות. גייסנו עובדים בהיקף משמעותי והתוצאות הן שאנו מסיימים את השנה עם רווחיות ו-EBITDA חזקים במיוחד. מגמה זו, הודות לעבודתם המאומצת של עובדי הנמל המסורים, נמשכת גם במהלך הרבעון הראשון של שנת 2025. החברה מפגינה חוסן רב גם לאור האסדרה הצפויה בפתח. ברצוני להודות לכל העובדות והעובדים על השותפות ועל ההישגים המרשימים הללו״.

שרת התחבורה מירי רגב: ״אני מברכת את מנהלי ועובדי נמל אשדוד עם פרסום התוצאות הכספיות המוצלחות לשנת 2024. המשך הצמיחה בשנה רבת אתגרים של מלחמה רב חזיתית, מעיד על חוסנו של הנמל. 99% מהסחורות המגיעות לארץ עוברות בנמלי הים שלנו, והתנהלותם התקינה והיעילה היא לפיכך מרכיב משמעותי בעלות מוצרי הייבוא וביוקר המחיה בכלל. משרד התחבורה פועל לשיפור השירות בנמלים תוך יצירת תחרות הוגנת ובריאה ביניהם, לרווחת הצרכן – עם ישראל״.

השר לשיתוף פעולה אזורי והממונה על רשות החברות דודי אמסלם: ״נמל אשדוד מציג ביצועים נהדרים גם בשנת 2024, הנמל ממשיך לפרוח ולהצליח בגדול, למרות תקופת המלחמה הקשה והמורכבת והיעדים המשתנים. חברת נמל אשדוד, כמו תמיד, היא דוגמא ומופת לפעילות אחראית ומצליחה של חברה ממשלתית. התוצאות הכספיות מרשימות ביותר ומלמדות על האיתנות והעוצמה הפיננסית של החברה. אני מצדיע ומודה מקרב לב לכל המנהלות והמנהלים, לכל העובדות והעובדים ולכל העוסקים במלאכה. כל עם ישראל חש גאווה גדולה בנמל הלאומי שלנו, שממשיך כבכל השנים האחרונות להציג תוצאות יפות וביצועים מרשימים״.

זינוק חד בביקוש לביטוח עסקאות ייצוא: מתחילת השנה אשרא ביטחה עסקאות ייצוא בהיקף של כ-4 מיליארד ש"ח

זינוק חד בביקוש לביטוח אשראי בערבות מדינה ליצואנים הישראלים. מנתוני אשרא, החברה הישראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ, עולה כי מתחילת השנה החברה ביטחה עסקאות ייצוא בהיקף של כ-4 מיליארד  ₪. מרבית העסקאות היו בתחום הביטחוני ועבור ייצוא למדינות באפריקה.  יצויין כי על מנת לקבל את הביטוח והמימון, הרכיב הישראלי, כחול-לבן, בעסקת הייצוא חייב להיות לפחות 30% מהיקף הפרוייקט. באשרא אומרים כי עדיין מוקדם לדעת מה יהיו השלכות מלחמת הסחר העולמית על היצואנים הישראלים, אולם ככל שימשך חוסר הוודאות הצפי הוא שנראה את המשך הגידול בביקושים לביטוח אשראי.

אשרא פועלת לקידום היקפי הייצוא הישראלי באמצעות מתן שירותי ביטוח אשראי לעסקאות יצוא גדולות של חברות ישראליות. ביטוח האשראי מגן על היצואן או על הבנק נותן האשראי מפני אי קבלת תשלום מהלקוח כתוצאה מקשיים כלכליים או מאירוע פוליטי. בנוסף, ביטוח האשראי של אשרא מאפשר לבנקים להעמיד קווי אשראי לעסקאות כאשר פוליסת הביטוח, המגובה בערבות המדינה שמעמיד החשב הכללי במשרד האוצר, מהווה בטוחה למימון ומאפשרת ליצואן  לקבל את התשלום מייד עם ביצוע האספקות.  בהתאם למדיניות שר הכלכלה ניר ברקת ולפיה "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", אשרא פועלת כחברה ממשלתית יעודית לביטוח סיכוני סחר חוץ במתכונת דומה לכ-30 חברות מקבילות באירופה  שמעורבותן במימון וביטוח יצוא גדלה משמעותית בתקופה האחרונה. כל החברות המקבילות באירופה פועלות כחברות יעודיות לביטוח סיכוני סחר חוץ, חלקן כחברות ממשלתיות וחלקן מופעלות על ידי חברות פרטיות בתמיכת הממשלה, לאחר שהפעילות עברה תהליך הפרטה.

מנתוני אשרא עולה כי מעבר לעסקאות שכבר בוטחו מתחילת השנה ע"י החברה, לאשרא הוגשו עוד עשרות בקשות לביטוח אשראי, בהיקף כולל של כ-7.5 מיליארד ש"ח נוספים. מרביתן למדינות באפריקה, מרכז ודרום אמריקה ומזרח אירופה. זאת בעיקר עבור עסקאות יצוא בתחומי הביטחון,  החקלאות, תשתיות מים, וטכנולוגיות חינוך.

כמו כן, מתחילת השנה אשרא העניקה אישורים עקרוניים לעסקאות ייצוא נוספות, בהיקף של כ-2.3 מיליארד ₪. יצויין כי בהמשך למגמה שאפיינה את שנת 2024, שנת המלחמה, במקרים רבים חולפים  חודשים ארוכים בין קבלת האישור העקרוני לביטוח עסקת ייצוא, ועד שהעסקה אכן יוצאת לפועל.

לדברי דודי קליין, מנכ"ל אשרא, עדיין מוקדם לדעת מה יהיו השלכות מלחמת הסחר העולמית על היצואנים הישראלים ועל היקפי הייצוא לשווקים המסורתיים, בעיקר ארה"ב ואירופה, אבל בהחלט רואים חשש וחוסר ודאות מצד היצואנים. צריך לקחת בחשבון שמלחמת הסחר עלולה להשפיע לא רק על היצואנים הישראלים אלא גם לגרום לפגיעה ביציבות הכלכלית של לקוחותיהם במדינות השונות. בכך גדלים סיכוני האשראי של היצואנים הישראלים, גם אם הם לא מייצאים ישירות לארה"ב".  לדברי קליין אשרא ממשיכה לנטר ולעקוב אחר ההשלכות של מלחמת הסחר במטרה לסייע ולאפשר ליצואנים הישראלים להגדיל ולגוון את שווקי היעד שלהם.

************

מקור תמונת האווירה:

https://www.allianz-trade.com/en_GB/trade-credit-insurance/export-trade-credit-insurance.html

צילום דודי קליין: תמר מצפי

תאגיד מי נתניה ומחוז צפון של קופ"ח כללית בחרו בצוות 3 מערכות מיגון לטובת מיגון ושמירה

תאגיד המים והביוב מי נתניה, האמון על אספקת מים איכותית ובטוחה לתושבי העיר נתניה, שם דגש רב על אבטחת מתקניו ושמירה על התשתיות בחירום ובשגרה. לאחרונה פרסם התאגיד מכרז למיגון כלל מתקניה הפזורים ברחבי העיר , לאחר שלבי בחינה ומיון, הודיע התאגיד כי הזוכה במכרז היא חברת צוות 3 מערכות מיגון.

במסגרת המכרז תספק צוות 3 מערכות מיגון, מקבוצת צוות 3, פתרונות אבטחה מתקדמים הכוללים התקנת מערכות בקרה חכמות, מצלמות אבטחה מתקדמות, חיישנים מתוחכמים והתממשקות מלאה למוקד המבצעי של התאגיד, על מנת להבטיח ניטור רציף, תגובה מהירה והגנה מיטבית על על כל 25 מתקני התאגיד בעיר נתניה. במקרה הצורך, יישלח סייר אל המתקן על מנת לבדוק את האיום ולטפל בו במקצועיות.

צוות 3 היא קבוצה מובילה בתחום הביטחון והאבטחה, הפועל מזה כ-35 שנה ומספקת שירותים לעשרות אלפי מוסדות ציבוריים, חברות פרטיות, תאגידים עירוניים וגופים ממשלתיים. החברה מקפידה לשלב טכנולוגיות מתקדמות לצד מקצועיות של עובדיה תוך עמידה בתקנים המחמירים ביותר.

מנכ"ל צוות 3 מערכות מיגון, אבנר בן אריה: "הזכייה במכרז היא עדות לאמון המתמשך של לקוחותינו בשירותים האיכותיים שלנו וביכולתה של צוות 3 לספק פתרונות חדשניים לביטחון ולהגנה".

בנוסף חברת צוות 3 מערכות מיגון בע”מ זכתה במכרז למתן שירותי מוקד וסיור עבור מחוז הצפון של שירותי בריאות כללית. התקשרות זו נועדה לחזק את מערך הביטחון ביותר מ-230 מרפאות הכללית הפזורים במחוז צפון ולהבטיח תגובה מהירה ויעילה לאירועים חריגים, כאשר המטרה היא לשמור על ביטחון הצוות והמטופלים.

במסגרת ההסכם, החברה מספקת החל מחודש מרץ 2025 שירותי מוקד מבצעי עבור מאות המרפאות, אשר יפקח על מערכות האבטחה במרפאות. במקרה הצורך, תשלח סיירים מקצועיים לבדיקות היקפיות של המבנים בעת הצורך.

אבנר בן אריה, מנכ"ל צוות 3 מערכות מיגון, אמר השבוע כי שיתוף הפעולה בין צוות 3 לבין שירותי בריאות כללית מהווה צעד משמעותי בשיפור מערך האבטחה במתקני הבריאות במחוז הצפון.

קרדיט צילום: צוות 3 מערכות מיגון

קרדיט צילום: צוות 3

גאווה ישראלית וזכיה בין לאומית: טכנולוגיית LUMANA זכתה במקום הראשון בתערוכה הבינלאומית SIA בלאס וגאס

הישג בינלאומי לטכנולוגיה הישראלית: חברת LUMANA זכתה בפרס הטכנולוגיה החדשנית והמובילה בתחום אנליטיקת הווידאו מבוססת הבינה המלאכותית (AI), בתערוכת SIA – התערוכה הטכנולוגית הגדולה בעולם, שהתקיימה בלאס וגאס בארה"ב בהשתתפות מאות חברות טכנולוגיה מכל העולם.

מאחורי ההצלחה עומד שגיא בן משה, מייסד LUMANA, שכיהן בעבר כסגן נשיא אינטל העולמית והוביל את תחום החדשנות בחברה.

חברת LUMANA פיתחה מערכת אנליטיקה פורצת דרך, המשלבת יכולות מתקדמות של בינה מלאכותית, ומאפשרת הפיכת מצלמות אבטחה רגילות למצלמות חכמות – ללא צורך בהחלפת ציוד וללא השקעות כבדות. המערכת מאפשרת זיהוי בזמן אמת של תרחישים ביטחוניים, התנהגויות חריגות, ספירת קהל, מעקב אחר תנועת אנשים והבחנה בין גורמים מוכרים ובלתי מזוהים – והכול ברמת דיוק גבוהה במיוחד.

נכון להיום גופים רבים נעזרים בטכנולוגיה של LUMANA ביניהם כוחות הביטחון, רשויות מקומיות, מועצות אזוריות, יישובים, עסקים ומוסדות ציבוריים, בארץ ובעולם. הטכנולוגיה של LUMANA בישראל מוטמעת הודות לשיתוף פעולה עם קבוצת צוות 3, ענקית האבטחה והמיגון.

נציג החברה הודה על הפרס ואמר כי ההכרה בטכנולוגיה של LUMANA מאשרת את המחויבות שלהם להגדיר מחדש את האפשרי בטכנולוגיית אבטחה וליצור מרחבים בטוחים ויעילים יותר בתעשיות שונות"

קרדיט צילום: אלבום פרטי

נמל אשדוד: "בתחילת הלחימה ספגנו 134 אלף תקיפות סייבר בחודש"….

נמל אשדוד

מיום פתיחת מלחמת "חרבות ברזל" ב-7 באוקטובר 2023, נמל אשדוד הפך לחזית כלכלית וביטחונית. "99% מהסחורות לישראל מגיעות דרך הים, ונמל אשדוד אחראי על 40% מהן", אמר היום (ראשון) יו"ר הדירקטוריון, שאול שניידר, בוועידת "האנשים של המדינה".

נמל אשדוד - שאול שניידר

לדברי שניידר, "אנחנו מתקן אסטרטגי שחייב להמשיך לפעול בכל מצב – גם תחת אש". לכן, אמר, כבר ביום הראשון ללחימה, התגייסו עובדי הנמל לפרוק ציוד לחימה ותחמושת ייעודיים לצה"ל – פעולות שנעשו לעיתים תחת ירי. "סיפקנו שירות גם למזח האמריקני, למרות הכישלון בפרויקט ההוא, שארה"ב שרפה עליו 320 מיליון דולר. נתנו שירות גם לחיל הים, שבמהלך המלחמה בצפון העביר את בסיס חיפה כולו לתוך הנמל האזרחי שלנו".

שניידר התייחס גם להפסקת הפעילות בנמל אילת בשל מתקפות החות'ים בים האדום, ואמר כי מאות אלפי כלי רכב מהמזרח הרחוק שהיו אמורים להגיע אליו – הועברו לנמל אשדוד. "מצאנו את עצמנו בבת אחת עם אחריות הרבה יותר גדולה", אמר. "אבל עמדנו בה בצורה משמעותית ויעילה – המסחר לא נפגע".

למרות המצב הביטחוני, נמל אשדוד סיים את 2024 עם עלייה של 5% בהכנסות – ל-1.05 מיליארד שקל ורווח נקי של 168 מליון שקלים. לדברי שניידר, "איבדנו 16% מהפעילות בגלל הפסקת הייבוא מטורקיה, אבל ייבוא מלט ממצרים גדל באופן דרמטי – כיום 25% מהמלט בישראל מגיע משם. גם כלי רכב מהמזרח סייעו לסגור את הפער".

במקביל, הנמל מקדם חדשנות טכנולוגית. "המטרה שלנו היא להיות לא רק הגדול בישראל, אלא גם החכם ביותר. פתחנו זרוע חדשנות שמאפשרת לסטארט-אפים לבדוק מוצרים בשטח, וקיימים שיתופי פעולה עם 22 נמלים בעולם".

שניידר התייחס גם לאיומי הסייבר: "בתחילת הלחימה ספגנו 134 אלף תקיפות סייבר בחודש. ניתקנו את כל המערכות הסיניות במנופים, החלפנו בציוד גרמני, והשתמשנו בחברות סייבר ישראליות. מתוך 96 סטארט-אפים שבחנו – השקענו בשמונה מהם והפכנו לשותפים".

*************

צילום: ירון קליין

מדד מנהלי הרכש - תמונה מובילה

מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש מרץ 2025 – המשק היצרני ממשיך בהתרחבות

מדד מנהלי הרכש בישראל ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתרחבות אם כי החודש נצפתה התמתנות בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 50.2% לעומת ערך של 51.5% שנמדד בחודש הקודם (סדרת נתונים מנוכה עונתיות), ירידה של 1.3% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. מרכז המדד, מר אלי צימלס מציין כי החודש רכיב תפוקות הייצור שינה כיוון ולאחר חודש אחד בהתרחבות שב להתכווצות והצטרף לרכיב הביקושים מחו"ל הממשיך להימצא בהתכווצות. רכיב הביקושים המקומיים ורכיב התעסוקה ממשיכים להימצא גם החודש במגמת ההתרחבות. החודש גם רכיב מחירי חומרי הגלם ממשיך להימצא במגמת התרחבות. החודש שני רכיבי זמני האספקה ממשיכים להימצא בהתכווצות. כמו כן, מציין מרכז המדד כי בניגוד למשק היצרני הישראלי הנמצא בהתרחבות, המדד בארה"ב שב החודש להתכווצות ומצטרף למדד האנגלי הנמצא זה החודש השישי ברציפות במגמת התכווצות.

להלן ריכוז נתוני המדד לחודש מרץ 2025  והשוואה לנתוני החודש הקודם:

 

  מדד

חודש

מרץ

מדד

חודש

פברואר

 

שינוי

 

מגמה

מס' חודשים במגמה
מדד הכללי 50.2 51.5 1.3- התרחבות 2
קו מגמה 49.0 48.8 0.2 התכווצות 6
ביקושים מקומיים 52.4 55.2 2.8- התרחבות 5
ביקושים לייצוא 48.5 47.4 1.1 התכווצות 7
תפוקות ייצור 49.3 50.3 1.0- התכווצות 1
תעסוקה 53.1 54.1 1.0- התרחבות 3
מחירי חומרי גלם 61.5 63.5 2.0- התרחבות 56
מלאי מוצר מוגמר 56.1 59.9 3.8- התרחבות 4
מלאי חומרי גלם 48.1 49.6 1.5- התכווצות 34
כמות הרכישות למלאי 55.5 58.9 3.4- התרחבות 2
זמני אספקה יבוא 36.5 39.3 2.8- התכווצות 69
זמני אספקה מקומי 47.5 46.3 1.2 התכווצות 21

 תפוקות הייצור   PRODUCTION                                                                          

ברכיב תפוקות הייצור חל החודש שוב שינוי כיוון ולאחר חודש אחד בלבד בהתרחבות שב רכיב זה וחצה את קו 50% המפריד בין התכווצות להתרחבות ועבר להתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 49.3% לעומת ערך של 50.3% שנמדד בחודש הקודם, ירידה של 1.0% לעומת החודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את שינוי הכיוון והמעבר להתכווצות ברכיב זה למגוון סיבות כשהעיקרים שבהם הינם העונתיות, בעיות בייצור ומחסור בחומרי גלם.

 הזמנות חדשות לקוחות בארץ   NEW LOCAL ORDERS                                          

רכיב ההזמנות המקומיות ממשיך זה החודש החמישי ברציפות להימצא במגמת התרחבות אם כי החודש נצפתה התמתנות בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 52.4% לעומת ערך של 55.2% שנמדד בחודש הקודם, ירידה של 2.8% לעומת החודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתרחבות ברכיב זה למגוון סיבות והעיקריות שבהם רמת הביקושים, התייעלות והעונתיות.

רכישות למלאי   QUANTITY OF PURCHASES                                                        

רכיב כמות הרכישות למלאי ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתרחבות אם כי החודש נצפתה ברכיב זה התמתנות משמעותית בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 55.5% לעומת ערך של 58.9% שנמדד בחודש שעבר, ירידה של 3.4% לעומת החודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתרחבות ברכיב זה לרמת הביקושים, לעונתיות ולשינוי במדיניות המלאי של הפירמות.

מחירים   PRICES               

רכיב המחירים של חומרי הגלם ממשיך זה החודש החמישים ושישה ברציפות להימצא במגמת התרחבות אם כי החודש נצפתה התמתנות קלה בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 61.5% לעומת ערך של 63.5% שנמדד בחודש הקודם, ירידה של 2.0% לעומת החודש הקודם. המשמעות של רכיב המחירים הממשיך להימצא במגמת התרחבות הינה כי נצפתה המשך ההתייקרות במחירי חומרי הגלם. הסיבות העיקריות להמשך ההתרחבות ברכיב זה מיוחסת ע"י המשיבים לסקר להמשך העליה במחירי חומרי הגלם , למחסור בחלק מחומרי הגלם ולשינויים בשערי החליפין.

רכישות בארץ -זמני הספקה     LOCAL DELIVERY TIMES                           

רכיב זמני האספקה בשוק המקומי ממשיך זה החודש העשרים ואחת ברציפות להימצא במגמת התכווצות אם כי החודש נצפתה ברכיב זה התמתנות נוספת בעוצמה של המגמה. הערך שנמדד החודש עומד על 47.5% לעומת ערך של 46.3% שנמדד בחודש הקודם, עליה קלה של 1.2% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשמעות של רכיב זמני אספקה הנמצא בהתכווצות הינה כי קיימת ההתארכות בזמני האספקה.

יבוא חומרי גלם – זמני הספקה   IMPORTS DELIVERY TIMES                           

רכיב זמני האספקה מחו"ל ממשיך זה החודש השישים ותשעה ברציפות להימצא במגמת התכווצות והחודש אף נצפתה ברכיב זה התעצמות בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 36.5% לעומת ערך של 39.3% שנמדד בחודש הקודם, ירידה של 2.8% לעומת החודש הקודם. המשמעות של רכיב זמני אספקה מחו"ל הממשיך להימצא בהתכווצות הינה כי נמשכת ההתארכות בזמני האספקה מחו"ל.

חומרי גלם רמות מלאי   STOCKS OF RAW MATERIALS                                      

רכיב רמות המלאי של חומרי גלם ממשיך זה החודש הרביעי ברציפות להימצא במגמת התכווצות והחודש אף נצפתה ברכיב זה התעצמות בעוצמה של ההתכווצות.  הערך שנמדד ברכיב זה עומד החודש על 48.1% לעומת ערך של 49.6% שנמדד בחודש הקודם, ירידה קלה של 1.5% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתכווצות ברכיב זה לרמת הביקושים ולעונתיות.

מלאי מוצר מוגמר   STOCKS OF FINISHED GOODS                                              

רכיב מלאי מוצר מוגמר ממשיך זה החודש הרביעי ברציפות להימצא במגמת התרחבות אם כי החודש נצפתה ברכיב זה התמתנות משמעותית בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד ברכיב זה החודש עומד על 56.1% לעומת ערך של 59.9% שנמדד בחודש הקודם, ירידה של 3.8% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתרחבות ברכיב זה לרמת הביקושים, למדיניות המלאי של הפירמות ולעונתיות.

רמת התעסוקה   EMPLOYMENT   

רכיב התעסוקה ממשיך זה החודש השלישי ברציפות להימצא במגמת התרחבות אם כי החודש נצפתה התמתנות קלה בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 53.1% לעומת ערך של 54.1% שנמדד בחודש הקודם, ירידה של 1.0% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתרחבות ברכיב זה להגדלת כושר הייצור של המפעלים, לעונתיות ולרמת הביקושים.

הזמנות חדשות לקוחות בעולם   NEW EXPORT ORDERS                                       

רכיב הביקושים לייצוא ממשיך זה החודש השביעי ברציפות להימצא במגמת התכווצות אם כי החודש נצפתה ברכיב זה התמתנות נוספת בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 48.5% לעומת ערך של 47.4% שנמדד בחודש הקודם, עליה קלה של 1.1% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתכווצות ברכיב זה לרמת הביקושים מחו"ל.

שינויים במחירי חומרים כפי שמדווחים ע"י מנהלי הרכש

  1. חומרי גלם ושירותים שמחיריהם עלו:

מתכות

זהב

נחושת

אלומיניום

כללי

PVC

קרטון

דלק ומזוט

חול וחומרי מחצבה

אלקטרוניקה

רכיבים אלקטרוניים

קשיחים תעופתיים

שכר עבודה בחו"ל

אריזה והובלה

נייר

רכיבי בקרה

 

  1. חומרי גלם ושירותים שמחיריהם ירדו:

מתכות

פלדה

כללי

פנלים סולאריים

כבלים

שמנים

 

אינדקס מנהלי הרכש האמריקאי   3{NAPM – Purchasing Managers’ Index {PMI

 

2023 ינואר פברואר מרץ אפריל מאי ‏ יוני
  47.4 47.7 46.3 47.1 46.9 46.0
  יולי אוגוסט ספטמבר אוקטובר נובמבר דצמבר
  46.4 47.6 49.0 46.7 46.7 47.4
2024 ינואר פברואר מרץ אפריל מאי ‏ יוני
  49.1 47.8 50.3 49.2 48.7 48.5
  יולי אוגוסט ספטמבר אוקטובר נובמבר דצמבר
  46.8 47.2 47.2 46.5 48.4 49.3
2025 ינואר פברואר מרץ אפריל מאי ‏ יוני
  50.9 50.3 49.0      

פרסום נתונים אלה באדיבות  ISM, ארגון מנהלי הרכש האמריקאי

המשק היצרני האמריקאי חזר להתכווצות

בפעילות הכלכלית של המגזר היצרני בארה"ב חל החודש שינוי כיוון ולאחר חודשיים בלבד בהתרחבות שב המדד וחצה את קו 50% המפריד בין התכווצות להתרחבות ועבר להתכווצות.  החודש נמדד ערך של 49.0% לעומת ערך של 50.3% שנמדד בחודש הקודם, ירידה נוספת של 1.3% לעומת החודש הקודם. כלל הכלכלה האמריקאית ממשיכה זה החודש החמישים ותשעה ברציפות להימצא במגמת התרחבות. החודש רכיב הביקושים לייצוא ורכיב תפוקות הייצור עברו להתכווצות והצטרפו לרכיב הביקושים המקומיים ולרכיב התעסוקה שעברו בחודש הקודם להתכווצות. רכיב מחירי חומרי הגלם ממשיך זה החודש השישי ברציפות להימצא בהתרחבות. החודש 9 מגזרים מתוך 18 המגזרים הנבדקים דיווחו על התרחבות בפעילותם הכלכלית. מנהלי הרכש מציינים את המשך אי הוודאות הקיימת במשק היצרני בעקבות מדיניות התעריפים והסחר של הממשל החדש.

ברכיב הביקושים ליצוא חל החודש שינוי כיוון ולאחר חודשיים בלבד בהתרחבות שב רכיב זה וחצה את קו 50% ועבר להתכווצות. החודש נמדד ברכיב זה ערך של 49.6% לעומת ערך של 51.4% שנמדד בחודש הקודם, ירידה נוספת של 1.8% לעומת החודש הקודם. החודש רק 5 מגזרים מתוך 18 המגזרים הנמדדים דיווחו על התרחבות ברכיב זה.

רכיב הביקושים המקומיים ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתכווצות והחודש אף נצפתה ברכיב זה התעצמות של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 45.2% לעומת ערך של 48.6% שנמדד בחודש הקודם, ירידה משמעותית של 3.4% לעומת החודש הקודם. החודש רק 6 מגזרים מתוך 18 המגזרים הנבדקים דיווחו על התרחבות ברכיב זה.

ברכיב תפוקות הייצור חל החודש שינוי כיוון ולאחר חודשיים בלבד בהתרחבות שב רכיב זה  וחצה את קו 50% המפריד בין התכווצות להתרחבות ועבר להתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 48.3% לעומת ערך של 50.7% שנמדד בחודש הקודם, ירידה משמעותית של 2.4% לעומת החודש הקודם. החודש רק 5 מגזרים מתוך 18 הנמדדים דיווחו על התרחבות ברכיב זה.

רכיב התעסוקה ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתכווצות והחודש אף נצפתה ברכיב זה התעצמות בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 44.7% לעומת ערך של 47.6% שנמדד בחודש הקודם, ירידה נוספת של 2.9% לעומת החודש הקודם. החודש רק מגזר אחד מתוך 18 המגזרים הנבדקים דיווחו על התרחבות ברכיב זה.

רכיב המחירים ממשיך זה החודש השישי ברציפות להימצא במגמת התרחבות והחודש אף נצפתה ברכיב זה התעצמות דרסטית בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 69.4% לעומת ערך של 62.4% שנמדד בחודש הקודם, עליה נוספת של 7.0% לעומת החודש הקודם. משמעות המצאות רכיב המחירים בהתרחבות הינה כי נצפית התייקרות במחירי חומרי הגלם. מנהלי הרכש מציינים חומרי גלם ושירותים בהם נצפתה ההתייקרות ובניהם אלומיניום, נחושת, פלדה, חומרי אריזה והובלה, רכיבים אלקטרוניים ומינרלים. כמו כן מציינים מנהלי הרכש כי עדיין יש פריטים חשובים הנמצאים במחסור ומציינים במיוחד את הרכיבים האלקטרוניים.

 

מדד מנהלי הרכש  הבריטי    THE CHARTERED INSTITUTE OF PURCHASING & SUPPLY

2022 JAN FEB MAR APR MAY JUN JUL AUG SEP OCT NOV DEC
  57.3 58.0 55.2 55.8 54.6 52.8 52.1 47.3 48.4 46.2 46.5 45.3
2023 JAN FEB MAR APR MAY JUN JUL AUG SEP OCT NOV DEC
  47.0 49.3 47.9 47.8 47.1 46.5 45.3 43.0 44.3 44.8 47.2 46.2
2024 JAN FEB MAR APR MAY JUN JUL AUG SEP OCT NOV DEC
  47.0 47.5 50.3 49.1 51.2 50.9 52.1 52.5 51.5 49.9 48.0 47.0
2025 JAN FEB MAR APR MAY JUN JUL AUG SEP OCT NOV DEC
  48.3 46.9 44.9                  

 המשק היצרני האנגלי ממשיך במגמת התכווצות

פעילות הכלכלית במשק היצרני הבריטית ממשיכה זה החודש השישי ברציפות להימצא במגמת התכווצות והחודש אף נצפתה התעצמות נוספת בעוצמה של ההתכווצות. החודש נמדד ערך של 44.9% לעומת ערך של 46.9% אשר נמדד בחודש הקודם, ירידה קלה של 2.0% לעומת החודש הקודם. גם החודש כל הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד נמצאים בהתכווצות. רכיב מחירי חומרי הגלם ממשיך גם החודש להימצא בהתרחבות. החודש כל שלושת הסקטורים מוצרי הביניים, מוצרי הצריכה ומוצרי ההשקעה נמצאים בהתכווצות. מנהלי הרכש מציינים כי תנאי השוק המקומי בקריסה, העלויות עולות עקב שינויים בשכר המינימום הלאומי ודמי הביטוח הלאומי, המתחים הגיאופוליטיים מתגברים, ובעולמות הסחר קיים חשש מהשפעת המכסים שצפויה להטיל ארה"ב.

רכיב תפוקות הייצור ממשיך זה החודש החמישי ברציפות להימצא בהתכווצות והחודש אף נצפתה התעצמות נוספת בעוצמה של ההתכווצות. החודש נמדד ערך של 43.3%, ירידה של 2.0% לעומת החודש הקודם. החודש כל שלושת הסקטורים מוצרי הביניים, סקטור מוצרי ההשקעה וסקטור מוצרי הצריכה נמצאים בהתכווצות. מנהלי הרכש מציינים כי הסיבה העיקרית להמשך ההתכווצות ברכיב זה הינה צמצום בהזמנות.

רכיב הביקושים המקומיים ממשיך זה החודש השישי ברציפות להימצא במגמת התכווצות והחודש אף נצפתה התעצמות נוספת בעוצמת ההתכווצות. החודש נמדד ערך של 40.7% ירידה דרסטית של 6.9% לעומת החודש הקודם. החודש כל שלושת הסקטורים נמצאים בהתכווצות. מנהלי הרכש מציינים כי הסיבות להמשך ההתכווצות ברכיב זה הינם אי ודאות בשווקים, החלטות מדיניות ממשלתיות ומתחים גיאופוליטיים.

רכיב הביקושים ליצוא ממשיך זה החודש השלושים ושמונה ברציפות להימצא במגמת התכווצות והחודש אף נצפתה ברכיב זה התעצמות משמעותית בעוצמת המגמה. החודש נמדד ערך של 40.8%, ירידה נוספת של 4.0% לעומת החודש הקודם. מנהלי הרכש מציינים כי נצפתה ירידה בביקושים בעיקר ממדינות אירופה, ארה"ב, הודו, סין והמזרח התיכון.

רכיב מחירי חומרי הגלם ממשיך זה החודש החמישה עשר ברציפות להימצא במגמת התרחבות אם כי החודש נצפתה התמתנות בעוצמה של ההתרחבות. המשמעות של הימצאות רכיב זה בהתרחבות הינה כי נצפתה המשך ההתייקרות במחירי חומרי הגלם. החודש נמדד ערך של 57.9%, ירידה של 1.5% לעומת החודש הקודם. מנהלי הרכש מציינים כי המשך התייקרות המחירים נצפתה גם החודש בכל הסקטורים הנבדקים סקטור מוצרי הצריכה, סקטור מוצרי הביניים וסקטור מוצרי ההשקעה. החברות המשיכו לדווח על מגוון רחב של תשומות שבהם נצפו עלויות מחירים כולל כימיקלים, אלקטרוניקה, אנרגיה, מתכות, אריזה והובלה, נייר ועץ.

מנהלי הרכש מציינים כי קיימת גם עליה בעלויות כוח אדם גבוהות עקב עליה בשכר המינימום ובדמי הביטוח הלאומי.

רכיב התעסוקה ממשיך זה החודש החמישי ברציפות להימצא במגמת התכווצות אם כי החודש נצפתה התמתנות משמעותית בעוצמה של ההתכווצות. החודש נמדד ברכיב זה ערך 45.2% עליה של 4.1% לעומת החודש הקודם. הירידה ברכיב התעסוקה נצפתה החודש בכל שלושת הסקטורים. מנהלי הרכש מציינים כי הסיבות העיקריות לירידה במצבת כוח האדם היו הירידה בכמות הביקושים, תוכניות התייעלות,  רצון להפחתת עלויות ושינויים בעלויות השכר.

 

הערות על הסקר והמדד של מנהלי הרכש בישראל

הדוח הזה מבוסס על נתונים הנאספים ומעובדים מידי חודש בעזרת שאלונים הנשלחים אל  מספר גדול של מנהלי רכש של חברות תעשייתיות במגזר היצרני בישראל. מיון החברות המשתתפות מבוסס על הגדרות S I C ותרומתן של חברות אלה ל – GNP בישראל. התגובות המתקבלות משקפות את השינוי במגמה , במידה והיה, בחודש השוטף בהשוואה לחודש הקודם. התחומים הנבדקים משותפים לכל מדדי ה – PMI בעולם. בכל אחד מן התחומים בהם נאספים נתונים מראה  Diffusion Index את ההבדל נטו במספר התגובות בין אלה שהראו גבוה\טוב יותר לביו אלה שהראו נמוך\ גרוע יותר באחוזים. אינדקס זה הוא סכום כל התשובות אשר השיבו גבוה\טוב יותר  + מחצית מספר המשיבים ללא שינוי.   ניכוי השפעת העונתיות על סדרות נתונים מקוריות של מדד מנהלי הרכש , נעשה בעזרת תכנת x-12, כמקובל בישראל ובעולם ,בנוסף לכך מבוצע התאמת הניכוי ללוח השנה העברי בעזרת אלגוריתם שפותח על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל.

מדד מנהלי הרכשPMI   מחושב מתוך נתונים אלה הוא למעשה שקלול של  האינדקסים העקרים  בתחומים הבאים : תפוקות הייצור מקדם (0.25), הזמנות בארץ מקדם ( 0.225 ), הזמנות בחו"ל מקדם (0.225), רכישות למלאי מקדם (0.15) ,  תעסוקה (0.05 ), זמני אספקה מקדם (0.05 ) , כאשר נתוני זמני האספקה הפוכים כדי שבגרף הם ינועו באותו כוון. משקלות אלה מבוססים על הניסיון המצטבר של ארגון מנהלי הרכש ולאחר תאום עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדד מנהלי הרכש בישראל הינו אחד מהמדדים המרכיבים את מדד מנהלי הרכש הגלובלי.

 

ארגון מנהלי רכש ולוגיסטיקה בישראל

ארגון מנהלי הרכש והלוגיסטיקה בישראל הוא ארגון מקצועי וולונטרי המאגד בתוכו כ- 600 חברים המשמשים בתפקידים בכירים בתחום ניהול הרכש והלוגיסטיקה בישראל. במסגרת  מלוי תפקידם הם מאתרים מקורות אספקה ושירותים לפי צרכי הארגון אותו הם משרתים ושולטים על הביצועים והמחירים של אותם מקורות אספקה בצורה שתבטיח זרימה של טובין ושירותים. חברי הארגון מבצעים רכש בסכום כולל של כמה מאות מיליוני שקלים בשנה בישראל. הארגון חבר בפדרציה הבינלאומית של מנהלי רכש והספקה IFPSM) ), האיגוד האירופאי לרכש (ECPS ) וכן במועצה האירופית ללוגיסטיקה  (ELA).

 

למרות העובדה שלא נחסך כל מאמץ באיסוף המידע , דיוק הכנתו ופרסומו  אין העורכים ו\  או המפרסמים רואים עצמם אחראים לטעויות בדיווח או לנזק תוצאתי אחר שיגרם על ידי השימוש בנתונים שגויים .